fbpx
Logo Rueda Wijnen
Om deze site te bezoeken moet je de minimum leeftijd hebben van 18 jaar of ouder.
Ik ben 18 jaar of ouder
Ik ben jonger dan 18
Je mag deze website helaas niet bezoeken.

Vega met Verdejo

Half januari: het moment om te checken hoe het gaat met je goede voornemens. Ben jij er nog volop mee bezig, of heb je stiekem al een beetje toegegeven? Goede voornemens zijn er in ieder geval genoeg; van afvallen tot meer bewegen, minder geld uit geven, minder drinken of misschien doe je zelfs mee aan Dry January (oeps – daar is de Rueda Verdejo véél te lekker voor).

Dus nee, geen tips voor Dry January in deze blog. Maar wel een paar hele handige tips voor een ander goed voornemen (en ook deze staat in de top 10); Veganuary. Ja, dat klopt, een maand zonder vlees dus. En voor de echte doorzetters dus ook geen dierlijke producten. Veganuary is een relatief jong initiatief waar inmiddels al mee dan 1 miljoen mensen aan mee hebben gedaan.

Wist je namelijk dat je met een maand alleen al geen vlees eten, ruim 7440 calorieën, 404 liter water en gemiddeld evenveel co2 bespaart als 316 km autorijden?

Dus wil je minder of zelfs geen vlees eten? Voor een maand of voor altijd? Goed nieuws! Vegetarisch gaat namelijk heel goed met Verdejo. Hier ontdek je hoe wijn en groenten combineert.

Groenteliefhebber Verdejo

Voor de wijnliefhebber die ook gek is op groenten hebben we in ieder geval een goede match gevonden. Verdejo is namelijk óók een echte groenteliefhebber. Komt dat even goed uit!

De Verdejo is fris en strak, en heeft een karakteristiek bittertje in de afdronk. Het is een echte allemansvriend die past bij veel soorten gerechten. Zeker gerechten met groenten in de hoofdrol! Groene asperges? Jawel! Gegrilde groenten? Ja graag!! Gazpacho? Por favor!

De levendige zuren van de wijn passen dus goed bij het brede scala aan groenten. Zelfs het opperhoofd van de Nederlandse groenten – de aardappel – doet het goed bij Verdejo. Zeker in de vorm van een aardappelsalade!

Maar ook voor de zwaardere groentegerechten is een passende Rueda te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een Verdejo met houtrijping, die maakt de wijn voller en romiger. Dat past dan weer geweldig bij aardse groenten, zoals gerechten met paddenstoelen of bij een stevig, romig dessert met fruit.

Mediterrane groente tip

Op ons receptenplatform Rueda.menu vindt je enorm veel smakelijke én makkelijke gerechten inclusief wijntip. Zo zet jij in een oogwenk de ideale wijn-spijs combinatie op tafel. Een van die recepten zijn de gegrilde mediterrane groenten. Heerlijk om de Spaanse zon weer even in huis te halen en te genieten van een gezond groentegerecht. En oh ja, die Rueda van Marqués de Cáceres past er gewoon té goed bij, dus vergeet die er niet bij te matchen.

Ingrediënten

Mix van mediterrane groenten naar keuze, zoals:

  • Paprika’s (grof gesneden)
  • Aubergines (in dikke plakken)
  • Courgettes (in lange repen)
  • Rode uien (in dikke plakken)
  • Artisjokharten (doormidden)

Voor de marinade:

  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 eetlepels verse groene kruiden naar keuze (zoals munt, basilicum, peterselie en/of tijm)
  • 200 ml olijfolie
  • Zeezout en versgemalen peper

Voor de garnering:

  • 50 gram Parmezaanse kaas in flinters (laat dit weg om je gerecht helemaal vegan te maken)
  • 10 zwarte olijven

Bereiding

Meng de ingrediënten voor de marinade in een platte schaal.

Leg de groenten – met uitzondering van de aubergine (die absorbeert te veel olie) in de marinade en laat ca. 1 uur staan.

Haal de groenten uit de marinade en leg ze op de gril (bijvoorbeeld in een grillpan). Bestrijk de aubergineplakken dun met marinade en leg ze er ook bij. Rooster tot alles zacht en gaar is (ca. 6 minuten) en keer de groenten regelmatig.

Bestrooi met de garnering.

Lekker aan de slag gegaan met dit gerecht? Of heb je zelf nog een tip voor wijn en groenten? Laat het weten op Facebook en Instagram en vergeet ons dan ook niet te taggen!

Salud!

Click to access the login or register cheese