Makreel filotaartjes met rode kool en dille
Iedere maand zet het Nederlands Visbureau een vis centraal via hun platform visrecepten.nl. In april is dat de makreel! Een vrij stevige vis, die vaak gerookt wordt gegeten. In dít recept gaart de vis juist in de oven. Omdat Rueda Verdejo en visrecepten zo fijn combineren, delen we graag dit visrecept met passende Rueda wijn.
Ingrediënten
- 4 verse makreelfilets à ca. 150 g – voor lunch- of voorgerecht à 75 – 100 g
- 300 g rode kool, fijngesneden
- 2 tl komijnzaad
- 6 takjes dille
- 4 el kappertjes en wat vocht
- 6 el crème fraîche
- 8 velletjes filodeeg, diepvries, ontdooid
- olijfolie
- peper en zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Kook de rode kool 5 minuten in zoveel lichtgezouten kokend water dat de groente net onderstaat. Giet af en laat uitlekken. Rooster ondertussen de komijnzaadjes in een droge koekenpan op een matig hoog vuur. Als ze gaan knisperen zijn ze klaar. Hak de dille en de helft van de kappertjes grof en meng met een kwart van de dille en de crème fraîche. Breng op smaak met peper, zout en een paar druppels kappertjesvocht.
- Knip de vellen deeg elk in 3 lange repen. Leg 3 repen op de bakplaat, bestrijk met een beetje olie en bestrooi met peper en zout. Dek ze af met een tweede reep deeg, bestrijk met olie en bestrooi met peper en zout. Leg de laatste repen erop en bestrijk met olie. Bak ze in de oven in een paar minuten lichtbruin. Gebruik direct of laat afkoelen en bewaar tot gebruik in een afgesloten trommel.
- Verlaag de oventemperatuur naar 100 °C. Leg de makreelfilets op een bord in de oven en laat de vis in 10-15 minuten warm en net gaar worden (het vel komt dan makkelijk los van de vis). Verwarm, als de vis bijna klaar is, de kool al omscheppende met een eetlepel olie in een koekenpan. Meng met de rest van de kappertjes, dille en komijn (houd wat achter om over het gerecht te strooien).
- Leg de filotaartbodems op borden. Verdeel de kool erover en leg de vis erop. Verwijder voorzichtig het vel van de makreel en bestrooi met peper en zout. Schep de crème fraîche ernaast en strooi er de achtergehouden dille, kappertjes en komijn over.
Wijn erbij
Een fijne wijn bij dit recept is de Protos Rueda Verdejo. Een frisse witte wijn met een bittertje in de afdronk die super gaat bij deze vis! Online verkrijgbaar bij o.a. Drinks&Co voor € 7,30.