Nachtvorst in de wijngaard
In de lente komt de wijngaard eindelijk weer tot leven, maar voor de meeste wijnmakers is het ook een spannende tijd. De weersomstandigheden zorgen voor een hoop risico’s voor de druiven, zoals nachtvorst in de wijngaard. Gelukkig weten de wijnmakers daar wel raad mee. Let maar op:
Extreem warm, of toch koud?
Door de zonnige dagen warmt de bodem van de wijngaard op, hét signaal waar de stokken op wachten om te ontwaken uit hun winterslaap. De eerste knoppen verschijnen en zo lang deze nog niet uitgelopen zijn worden ze beschermd tegen (nacht)vorst. Ondanks dat de zon in kracht toeneemt kunnen de avonden regenachtig zijn en de nachten zelfs ijskoud.
Wanneer het in de lente ’s nachts té hard afkoelt en nachtvorst optreedt kunnen de wijnstokken in de problemen komen. Zodra de knoppen gaan uitlopen wordt de kans dat de knop nachtvorst overleeft en dus later druiven produceert steeds kleiner.
Tijdens deze ijskoude nachten kan de oogst volledig verloren gaan nog voordat de wijnstokken op hun mooist zijn: met volle trossen druiven. Want zonder knoppen geen blaadjes, geen bloesem en geen druiven. Daar moeten we natuurlijk niet aan denken. Hoe voorkomen de wijnmakers dat dit gebeurt?
Water, aarde, vuur en lucht
De vier elementen spelen een grote rol bij het bestrijden van nachtvorst. Wijnmakers van over de hele wereld spelen hier slim op in met de volgende trucjes:
Vuur; het levert prachtige, romantische plaatjes op, met vuurkorven verlichtte wijngaarden in de nacht. De vlammen verwarmen de omgeving maar een wijnboer heeft héél veel kaarsen of kacheltjes nodig om een warmtedeken boven de gaard te creëren.
Lucht; door de lucht in beweging te brengen met bijvoorbeeld heteluchtkanonnen komt luchtcirculatie tot stand. De warme lucht uit de kanonnen verwarmen zo de koude grond.
Aarde; warme uit de grond kan beter naar het oppervlak wanneer de grond nat is. Dit geeft stralingswarmte, ook zal de grond overdag meer warmte absorberen.
Water; het sproeien van water beschermt de planten tegen een paar graden vorst. Dat klinkt misschien gek, maar bij bevriezen komt er warmte vrij.
Klimaatverandering
Hoe komt het dat deze trucs nodig zijn? We kunnen er niet meer omheen: klimaatverandering. De seizoenen beginnen te verschuiven en door het veranderende klimaat zien we steeds vaker dat de knoppen vroeger uitkomen. Meer risico dus!
Wijnboeren moeten hier steeds creatiever mee omgaan en altijd voorbereid zijn op scenario’s waarvan ze eerder niet hadden gedacht ze in hun land, gebied en zelfs wijngaard plaats zouden vinden.
Ondanks de mooie plaatjes en het serieuze probleem van nachtvorst, weten ook de wijnmakers in Rueda er gelukkig wel wat van te maken. Zo genieten wij jaar na jaar van een glas Rueda Verdejo.
Volg ons op Instagram en Facebook voor de laatste updates uit Rueda.