fbpx
Logo Rueda Wijnen
Om deze site te bezoeken moet je de minimum leeftijd hebben van 18 jaar of ouder.
Ik ben 18 jaar of ouder
Ik ben jonger dan 18
Je mag deze website helaas niet bezoeken.

Rueda aan tafel

Een betere borrelwijn dan de Rueda met het groene label kun je niet bedenken. Hij is lekker licht, maar niet té, zit vol fruit zonder overdreven aroma’s, komt heel fris over zonder ‘zuur’ te zijn. Wat wil je nog meer? Zo af en toe er bij eten natuurlijk! Dankzij die smakelijk smulmix van fruit en kruiden, fris en zacht, en licht met vulling past Rueda bij heel veel lichte tot middelzware gerechten met vis, kip en/of groenten.

Rueda & vis

Voor de lekkerste combinaties van vis en Rueda kijk je naar de vissoort, de bereiding en wat erbij wordt gegeten. De geurige, opwekkende Rueda Verdejo kan veel visgerechten aan, van geroosterde zwaardvis via gestoomde zalm en paella, tot sushi.

De tintelfrisse stijl van Rueda Sauvignon Blanc past goed bij de zilte smaak van coquilles en garnalen. Door het subtiele, rijpe accent van tropisch fruit matcht de Sauvignon ook mooi met pikante gamba’s en sashimi van (rauwe) zalm of tonijn met sojasaus en wasabi.

Rueda zonder verdere aanduiding is ook fris en fruitig, maar in zijn geheel ietsje ronder dan de andere twee. Zijn zachte kant maakt hem geschikt voor bij vislasagne, garnaalkroketjes, kibbeling, gebakken vis en gekookte mosselen.

Rueda & verder

Net zoals bij het combineren met vis lukt dat ook met Rueda en lichte kipschotels.
Rueda Verdejo past door zijn wat kruidige kant en ronde zuren ook fijn bij bijvoorbeeld pompoensoep, linzenschotels en een smeuïge curry. De rijkere stijlen (sobre lías en fermentado en barrica) zijn door hun romige smaak aanraders bij gerechten met paddenstoelen, tarbot met truffel of andere gerechten met aardse tonen.

Rueda = het nieuwe oesterwater

Ooit kreeg Chablis de bijnaam oesterwater omdat deze Franse witte wijn fantastisch bij oesters past. Toen kenden we Rueda nog niet. Die verdient deze eretitel ook.

Oesters smaken zilt en voelen in je mond zacht aan. Daarbij past een droge, frisse witte wijn, licht fruitig en mineralig, die een beetje rond aanvoelt in je mond. Dat klinkt als Rueda Verdejo, die is namelijk heel geurig, maar niet zo expressief als Rueda Sauvignon. Hij komt een fractie ingetogener en milder over en is juist door dat zachte kantje ideaal voor bij de meeste oesters.

Bij een pure gillardeau en Ierse creuse, recht vanuit de schelp op je tong, doet Rueda Verdejo het fantastisch. Zowel de oester als wijn behouden hun smaak.

De Zeeuwse platte en de creuse uit Normandië verliezen naast de Rueda Verdejo wat smaak, maar dat kun je vlot verhelpen met citroensap of een vinaigrette van rijstazijn, rode-wijnazijn en sjalot brunoise (= heel fijn gesnipperde ui). Een paar druppels zijn voldoende om een bruggetje te creëren tussen het zilte van de oester en het zachte zuur in de wijn.

Een frisfruitige, bruisende Rueda Espumoso past door zijn milde zuren moeiteloos bij een oester met tabasco.

Click to access the login or register cheese