fbpx
Logo Rueda Wijnen
Om deze site te bezoeken moet je de minimum leeftijd hebben van 18 jaar of ouder.
Ik ben 18 jaar of ouder
Ik ben jonger dan 18
Je mag deze website helaas niet bezoeken.
Fotografie event voor RUEDA wijnen door The Finest. Locatie: Lillie Wine Rebel Amsterdam door fotograaf Francesstefanie

Wijn proeven klinkt soms ingewikkeld en alleen weggelegd voor sommeliers en kenners. Maar eigenlijk kan iedereen het leren! Het draait vooral om genieten én het volgen van vijf simpele stappen. Zin om het zelf eens te proberen? Hier is een eenvoudig stappenplan om wijn te proeven als een echte pro, zonder dat het ingewikkeld wordt.

Stap 1: Kijk

Voordat je zelfs maar een slok neemt, is het belangrijk om de wijn even te bekijken. Schenk een beetje wijn in je glas en houd het tegen een witte achtergrond. Wat zie je? De kleur van de wijn kan je al veel vertellen. Rode wijnen kunnen variëren van licht robijnrood tot diep paars, terwijl witte wijnen alles kunnen zijn van bijna doorzichtig tot goudgeel. De kleur zegt iets over de leeftijd van de wijn en het soort druiven dat gebruikt is.

Stap 2: Ruik

Nu is het tijd om je neus aan het werk te zetten. Draai de wijn voorzichtig rond in het glas om de aroma’s los te maken. Ruik dan eens goed. Wat ruik je? Het kan van alles zijn: fruitig, bloemig, kruidig of zelfs iets dat je aan aarde doet denken. Geen zorgen als je niet meteen alle geuren herkent, het belangrijkste is dat je gewoon probeert te ontdekken wat er voor jou uitspringt.

Stap 3: Proef

En dan het leukste deel: proeven! Neem een slokje en laat de wijn even door je mond gaan. Proef je fruit? Of misschien iets kruidigs? Let ook op hoe de wijn aanvoelt – is het licht en fris of eerder vol en romig? Het kan helpen om de wijn een beetje rond te laten gaan in je mond, zodat je alle smaken goed kunt ontdekken.

Stap 4: Nasmaak

Als je de wijn doorslikt of uitspuugt, let dan op de nasmaak. Hoe lang blijft de smaak hangen? Een goede wijn laat vaak een aangename smaak achter die nog even blijft hangen. Dit wordt ook wel de afdronk genoemd.

Stap 5: Geniet

Dit is misschien wel de allerbelangrijkste stap: geniet van de wijn! Wijnproeven hoeft niet serieus te zijn, het gaat erom dat je plezier hebt en misschien iets nieuws ontdekt. Hoe vaker je oefent, hoe beter je wordt in het herkennen van smaken. Wat jij lekker vindt, is het belangrijkste.

Dus de volgende keer dat je een fles Rueda opent, probeer deze stappen eens uit. Wie weet ontdek je wel iets nieuws over je favoriete wijn. En het mooiste is: je kunt dit allemaal gewoon thuis doen, in je eigen tempo, met een glas wijn in de hand. Proost!

Volg Rueda op Instagram

Click to access the login or register cheese